Eerst nog even het Nederlands BeheersInstituut uitleggen. Het NBI is opgericht in 1945 om landverraderlijke vermogens en vijandelijke vermogens op te sporen, te beheren en eventueel te liquideren. Daarnaast spoorden ze vermogens van tijdens de oorlog verdwenen personen (veelal gedeporteerde of ondergedoken Joden) op.
In de dossiers die wij bekeken gaat het over het beheer van de tuinen van opa Arie en zijn broers Jan en Jo. Arie en Jan zijn maanden geïnterneerd geweest en Jo is jaren gedetineerd geweest. Tijdens hun afwezigheid hield een beheerder de boel in de gaten. Deze NBI-dossiers mogen gelukkig wel gefotografeerd worden en dat heb ik natuurlijk gedaan! Op bijgaande foto een overzicht van de teelt: spinazie doorgeschoten, schorseneeren en tabak (voor eigen teelt?). Zo leuk om een kijkje te nemen in de gevarieerde tuin van mijn opa.
Dan terug naar de CABR dossiers van Cornelis, Jan en Mien. Om die te kunnen bekijken gaan we weer naar het Nationaal Archief. In overopa Cornelis’ dossier zit een aanvraag voor het behoud van de radio en een afwijzing omdat hij geen lid wil zijn van de NSB, dus hij moet de radio inleveren.
Mien, de echtgenote van Jan blijkt overtuigd lid van de NSB. Ze is doodsbang voor de communisten en denkt dat de uitgangspunten van de NSB voor heel Nederland het beste zijn.
Dan Jan. Hij wordt lid van de NSB wegens de economische welvaart die hij verwacht, het gaat niet zo best met de Westlandse tuinderijen. Maar als Duitsland Nederland binnenvalt, vindt hij dat een “schandelijken daad”. Uit angst om gearresteerd en doodgeschoten te worden blijft hij toch lid.
Het blijft spannend om nieuwe dossiers te ontdekken, de zenuwen te hebben over wat je kunt aantreffen en het dan toch aan te gaan. Maar ja, ik heb zelf liever duidelijkheid hierover dan dat het een geheim blijft. Dan kan ik er mee omgaan.
Een aantal mensen heeft gevraagd waar de podcast nou staat? Nou, die staat nog nergens. We zijn er heel druk mee. Er is een hoop informatie vergaard uit alle dossiers die we gezien en opgenomen hebben in het Nationaal Archief. We hebben ook drie deskundigen geïnterviewd. Hieruit moet een verhaallijn komen die voor de luisteraar goed te volgen is. Doordat er drie nieuwe dossiers ontdekt werden moest die lijn aangepast. Als de lijn ‘staat’ gaat het grote knip-en plakwerk verder, het toevoegen van tunes, heul veul voice-overs en misschien komen de drie broers ook nog wel voorbij. Een rete-grote klus dus!